< април 2019 >
не по вт ср че пе съ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Зеленият грах като стръв

2014-10-03 13:00 от Ivan Vulev Посетена 2583 пъти

има добри резултати в риболова.

 

Налага ви се да разбиете рибите? Припомнете си какъв цвят има съдържимото на червата им? Където и да сте ловили – на река, на езеро, канал, язовир или бент, аз зная едно: че съдържанието им винаги е със зелен цвят. През лятото шарановите риби винаги преминават на хранене със зелено – например водорасли. Ако през пролетта най-работещите стърви са белите и торните червеи, то през топлото време на годината растителната храна е за предпочитане от рибите. Това наблюдение позволява два извода. Преди всичко през лятото трябва да се премине от животински на растителни видове стърви. Много риболовци следват този принцип. В магазина те купуват царевица за стръв. За шаран или за дребни шаранови риби – все мека или твърда като камък, царевицата се счита за универсално оръжие звезда, сред примамките на които винаги нещо се лови. Царевицата е най-разпространената растителна стръв, но дали е най уловистата? Невинаги! И така достигаме до втория извод, който може да направим от зеленото съдържимо на червата на рибите: не трябва ли стръвта ни да има същия зелен цвят, както и натуралната храна на рибата?  

 

Неизвестното зелено

 

Наред с царевицата в магазините можем да намерим и стръв, която има  точно търсения от нас характер и свойства. Това е зеленият грах. Консервираният зелен грах  е също така евтин, практичен и пригоден за стръв, както и царевицата. Просто той като стръв не е така популярен. Може би при избора на стръв за болшинството риболовци златният блясък на царевицата затъмнява скромния зелен грах. Уловистостта на зеления грах не е под въпрос. От платиките, червеноперките, бабушките и шараните той се котира достатъчно високо. Това е особено в сила тогава, когато хранителният светофар на рибите в буквалния смисъл гори със зелен цвят. Широко хваленият  сигнален цвят на царевицата, въздействащ на рибите, има силно преимущество, но само в началото на сезона при слабо облавяни водоеми. Но колкото по-често рибите са закачани на царевицата, толкова по-често тя се явява като фалшиво злато. Ето защо следва да се опита да се лови на стръв с маскировъчна окраска и цвят, а именно на консервиран зелен грах. С него рибите не свързват някакъв минал печален опит, а я вземат след първото захранване. При провеждане на захранването трябва да действате на принципа колкото се може по-незабележимо. В малки и често посещавани водоеми, където рибите се плашат от едно пляскане на плувката само, следва да се откажете от дънното захранване. Топките при удара си с водата създават много шум. Няколко шепи зелен грах са напълно достатъчни, стига да са хвърлени директно в точката на ловене. Ако мястото е разположено на повече от 15 м от брега, използвайте прашка за захранване.

 

Мека съблазън

 

На реки и големи езера може да добавяте грах вместо царевица или червеи към дънната си захранка. Непременно добавете и сока от консервирания грах в захранката. Той придава на сместа особен аромат. Грахът е по-мек в сравнение с царевицата. Преимуществото му е такова, че с него има по-малко напразни засичания. Естествено има си и недостатък – грахът се изсмуква от рибите и той с лекота пада при замятане. Ето защо хвърлянето трябва да е внимателно, плавно и равномерно, като със засичането не трябва да изчаквате. За бабушки и платики препоръчвам през лятото повод с дебелина 0,14 мм и кука №12 до №14 в зависимост от големината на граховите зърна. Може да избирате между зрял и зелен грах. Аз предпочитам по-едрите зърна, защото на тях се лови по-едра риба. Острието на куката трябва едва-едва да се показва от зърното. Не се препоръчва да се нанизват няколко грахови зърна на по-едра кука, защото подобна комбинация много ясно се откроява на фона на захранката. А това противоречи на идеята и тънкостта на този риболов. Освен това те водят и до напразни засичания. На първо място сред любителите на граха може да посочим бабушката. При риболов на плувка на дълбочини трябва малко време, преди рибата да вземе стръвта. Бабушките са едри, с тегло от 300-350 г. Създава се впечатление, че опитните риби бързо намират нехвърлящата се в очи примамка в сравнение с алчните младоци или може да се каже, че наблюдаваме точно обратното на това, което става при риболова на консервирана царевица.

 

Платика на повдигане

 

При риболова на платика стръвта от зелен грах трябва да се подава на дъното и плувката да ни е така разположена и утежнена, че последната съчма да лежи примерно на 5 см от куката. В този случай най-често ще имаме кълванета на повдигане, които отчетливо се индикират от плувката. Може да ловим и на дънна линия и монтаж. За по-точно определяне на кълването и своевременното ни засичане, може да използваме куивертипове и свингери. Ползвайте малка хранилка, със  съдържанието на която поставете зелен смлян грах. От него ще се получи зеленикав ароматен облак, привличащ рибите. Много добре се лови на зелен грах и червеноперката. Вярно е, че те рядко си правят труда да вземат стръвта от дъното. По-добър успех ще имате там, където успеете да откриете стоянки на червеноперки сред камъш. Рибите издават присъствието си по издигането си към повърхността  за храна. В такъв случай периодично хвърляйте във водата няколко шепи грах и подавайте стръвта на същото място. Много леката плувка и повод без утежнение ще ви помогнат да успеете. Колкото по-активно ловите, толкова по-добре. Ако стръвта потъне, а рибата не е взела повторното замятане, в повечето случаи ще е по-правилно, отколкото продължителното чакане.

А как да ловим на тази стръв шарана? На платените водоеми шараните след пролетния набег на риболовци остават сравнително по-малко. Част от тях е поизловена, а останалите са станали по-внимателни. Новата стръв дава и нови шансове. Но линията за риболов на шаран трябва да е забележително по-мощна. Поводът с дебелина 0,20-0,22 мм – по-тънко едва ли е удачно дори и на чести от закачки водоеми. С мач или фидер  изваждането дори на 2,5 кг шаран става проблематично. При шаранския риболов е целесъобразно в течение на три дни преди излета  да захранваме мястото със зелен грах. Изборът на място е от решаващо значение за успеха. Ако шараните преди другите риби открият захраненото място, те го завладяват. А ако не, то тогава вие може да се утешавате с великолепни бабушки, платики, а понякога и линове. Така че на тази стръв може да се доверите.     


Мартин Верле

Обратно