< април 2019 >
не по вт ср че пе съ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Залети дупки

2014-10-03 13:20 от Ivan Vulev Посетена 2540 пъти

след спада на високата вода. Често те имат вид на дълбоки локви, които не предизвикват интереса на спинингиста, въпреки че невзрачните водоеми могат да донесат неочаквани изненади.

 

Веднъж, връщайки се край брега на реката след неуспешен риболов, размишлявах, опитвайки се да намеря отговор на въпроса защо за пет часа риболов нямах нито едно кълване и не ми се отдаде да намеря нито една активна риба. Време, докато дойдат моите приятели да ме вземат, имаше много и разбирайки, че на реката няма какво да правя, аз просто се разхождах край брега. Случайно забелязах недалеч малко разливно езеро с размери около 20 м в дължина и 7 м в широчина. Първоначално дори не можех да си представя, че в такъв гьол може въобще да има риба. Внезапно на повърхността на водата започнаха панически да изкачат дребни рибки, подгонени от хищник. По всичко личеше, че той активно гони малкото стадо дребосъци. Приближих се и седнах на няколко метра от водата и започнах да наблюдавам. На вид гьолът приличаше на голяма локва, наполовина обрасла с трева. За 10 мин от моето пребиваване на брега хищникът така и не даде да се разбере, че е там. Но в момента, в който станах и започнах да се отдалечавам, спокойствието на водната повърхност отново бе нарушено от плясък. Не издържах и взех спининга, като монтирах бързо малък плуващ воблер и заметнах към тревата. Още на първото замятане примамката ми бе атакувана и след няколко секунди аз акуратно и като по учебник откачах 500-грамова щука от куката. Не бях успял още да се опомня,  когато се разнесе още един плясък. Воблерът ми веднага се оказа на същото място. Но кълване не последва. Тогава започнах планово и постепенно да облавям целия водоем. Направих го само за 20 минути, по време на което успях да уловя три щуки. Теглото на едната от тях превишаваше 1 кг. Двете маломерни отнесох до реката и ги пуснах. След този случай нерядко съм бил на подобни участъци по различни реки и винаги точно съм знаел къде мога да открия пъстроцветния хищник. Като цяло на подобни водоеми не трябва да се ходи специално, а просто да се имат като резервен вариант, особено в случаите, когато на реката всичко е напразно.

 

Време на ловене

 

Малките заливни езерца като правило се обитават от щука и много рядко след пролетно пълноводие там има костур. Защо хищниците навлизат в подобни места? Отговорът е очевиден – него като магнит тук го привличат хвърлящата си хайвера шаранова риба, която, както е известно, по време на пълноводие навлиза в тях. Обикновено в малките заливни водоеми дълбочината рядко достига 1 м. Ето защо най-често към средата – края на юни те или практически пресъхват, или са напълно обрасли с трева. Макар и не всички, има и такива, които са с дълбочина от 1,5-2 м, които обрасват само откъм брега. В тези езерца, които се намират на пътя на риболовците, рибите се излавят много бързо и към края на май там няма какво да се търси. А в обраслите и застояли води до реката, но не толкова удобни и достъпни, има множество подходящи места, на които имате шанс да половите и до дълбока есен, ако, разбира се, езерцето напълно не обрасне с трева или рибата не бъде избита от бракониери.

 

Линия

 

От момента, в който аз за първи път пробвах да ловя на малко обрасло езерце, са минали вече повече от 5 г. През това време неведнъж са ме изненадвали такива места. За първия си риболов аз не бях подготвен към конкретните условия и използвах спинингова пръчка с дължина 2,87 м, т.е. пръчката, с която ловях и ми беше подръка. С течение на времето се обзаведох с различни модели и дойдох до някакъв стандарт. Лично аз в малки заливни езера най-удобно ловя с твърда пръчка с дължина от 2,10 м и бърза акция. Далечно замятане при такива условия не е необходимо, но за сметка на това точността е задължителна. Още повече че грамотното водене на воблера или незакачващата примамка е по-лесно с къса, твърда и пъргава пръчка. Вярно, тук има малък, но важен нюанс – обикновено основният риболов става на реката, а разливните езерца са разположени на прилично разстояние едно от друго. Би било неразумно да се носи с вас специално къса пръчка, тъй като тя би могла единствено само да пречи. Ето защо е напълно достатъчна тази пръчка, която ви е подръка. Аз с успех ловувам с пръчка с дължина от 2,87 м и акция до 28 г. Замятането с дългата пръчка на ограничени пространства не е много удобно, но пък за сметка на това воденето може да се осъществява на разстояние от различни треви, което е доста важно при риболова на такива места.

 

Примамки

 

Изборът на примамка зависи от условията, при които ловим и които поднася разливният водоем. Ако той е силно обрасъл, тогава  всевъзможните незакачащи примамки ще са най-ефективни, като това  могат да бъдат неутежнени туистери или октоподи. Ако тревите и закачките не са така много, но все пак ги има, тогава най-подходящи са различните видове блесни, оборудвани с единични незакачващи куки с туистер. Когато има достатъчно място за свободно водене, практически може да ловим на всякакви примамки, които имат тегло от не повече от 5-7 г, като недълбоко газещи воблери, пропелери или попери. В подобни водоеми няколко щуки и стадо костури могат за унищожат намиращите се там дребосъци за месец, като след това основен хранителен обект на щуките стават костурите. А когато и те изчезнат, те се заменят от мишки, които на подобни водоеми попадат доволно често. За съжаление хищниците на подобни места се унищожават достатъчно бързо и ако някой вече е обловил това място,  то не бива да разчитате на добър улов. Ако обаче вашата примамка е попаднала тук първа, то вас ви очакват незабравими усещания и осъзнаването на това,  че сте открили още едно необикновено място за риболов със спининг.

 

Владимир Солопов

Обратно