< май 2018 >
не по вт ср че пе съ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

За листото на блесните и тяхната игра

2010-06-02 14:58 от Ivan Vulev Посетена 1213 пъти

За всеки спинигист е известно че от формата на листото на блесната зависи нейното движение и колебания създавани под водата. Едни от тях са предпочитани от даден хищник други не, с някои може да работите на течение ил пликти води и т.н. Всичко това зависи от множеството възможни и предлагани на пазара въртящи блесни с различна форма и големина на листото. Тук ще ви представим една малка част от тях които обаче са най-широко застъпени и използвани от риболовците.

 

  1. Френско листо- носи името си от факта че това е класически модел на един от символите на въртящата блесна френската фирма  Mepps. Това са блесни които всеки сериозен спинингист има в колекцията. Подходящи както за течащи така и аз стоящи води. Въртят сравнително прибрано и са подходящи за различни видове хищници.
  2. Colorado – това са листа които имат широк радиус на въртене и с голямо отдалечаване от оста на блесната. С подобно листо блесната се движи по-горе, като при движението си създава силни ударни вълни. Подходяща за риболов на щука и бяла риба както и в комбинаций със силиконови привамки.
  3. Върбово листо – те имат формата на лист от върба и се характеризират с малко откронение от осто и прибрано  въртене. При тях примамката се движи в ълбочина. Подходящи и добре работят на течение. При бързо водене оказват по-малко съпротивление на пръчката. Подходящи за бързи и активно гонещи хищници.
  4. In-Line листо – сравнително рядко озползван вид листо от Европеиските риболовци. През последните години навлиза на пазара.Рърти се около оста под определен ъгъл. Създава силни и не особено прибрани трептения . Блесните оборудване с подобно листо се характеризират с необикновена уловистост. Особено подходящи за водоеми където рибите са привикнали към стандартни примамки.
  5. Delta листо – блесните с пдобно листо се въртят около оста си благодарение на съпротивлението на огъвките на листото. Особено подходящи при риболов в плитки води. Основно изискване към тях е основата да не е твърде тежка. Идеални за риболов в обрасли водоеми. Предизвиква широки колебания дори и при бързо водене.

Обратно