< април 2019 >
не по вт ср че пе съ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Риболов на скобар със щека

2014-10-03 12:26 от Ivan Vulev Посетена 2872 пъти

за риболов на реки с по-малки дълбочини и бързи течения, където често се среща този вид риба. Скобарът е риба, която добре се влияе от подхранката, но е възможно и успешно да ловим и с щека, като трябва да направим такава линия, която да е подходяща за реката.

Днес ще ловя на брега на река Ару - една река, приток на Лоара. Тя е уравнител на нивото и държи сравнително добра популация от скобари. Избирам зона за риболов в сърцето на града, дълбочината е около метър, но водата е по-висока и мътна заради дъждовете напоследък. Присъствието на водовъртежи малко усложнява риболова.

 

2. Изборът на стръв и подхранка при тези обстоятелства е много важен. Избирам една формула – тъмна и лепкава храна, смесвайки равни части 3000 FOND BREME и 3000 MOULINET SPECIALE ANGLAISE.

 

3. За да задържа подхранката на дъното, както и по-бавно да се разпада, не се колебая да добавя 1 кг ситен пясък или 3 кг глина за течение.

 

4. В подхранката обикновено добавям червеи, като предпочитам тези с розов цвят, а също така торна пръст за евентуално подбиране на по-едри риби.

 

5. След това пристъпвам към премерване на дълбочината, което е един много важен етап от риболова. Дъното е равно, което се вижда и по бързината на течението, близо до брега. Избрах да ловя на дистанция 7 м. Използвам сонда с тежина 30 г, което ми позволява добре да изследвам местото и дъното на това разстояние.

 

6. Първоначалното подхранване е масирано, с цел да образувам хранително петно, за да събера и задържа рибата. Хвърлям около 10 здраво стиснати топки с големината на портокал.

 

7. При избора на такъм предвиждам три варианта на риболов. Един с тънко влакно и кръгла класическа плувка от 3 грама. С тази линия ловя на изтичане, без да задържам.

 

8. Освен това подготвям и една линия с близалка 15 г, за да задържа стръвта на едно място, в случай че рибата взима на неподвижна стръв. Освен това правя и една междинна линия отново с близалка – 6 грама, която ще ми позволи да изтичам, но много бавно. Използването на такъв тип плувки (близалки) е оправдано и много удачно, тъй като плувката се държи по-стабилно на течението и не пропада така във водовъртежите.

 

9. Изборът на ластик при риболов на река е от първостепенна важност, ето защо предпочитам да загубя малко време, за да си подготвя топсетите. Преценявам, че ластик 1 мм е най-подходящ.

 

10. Започвам риболова с най-леката плувка, регулирана така, че 10 см от линията лежи на дъното. Целта е да се неутрализира ефектът от люлеенето на течението и да съм сигурен, че неравностите няма да отлепят моята стръв от дъното. След няколко хвърляния без пипане решавам да пробвам задържане в края на изтичането, където често се хващат първите риби в началото на риболова.

 

11. Минали са 10 минути. Опитвам различни регулации на такъма и решавам да сменя линията. Взимам топсета с 15 г близалка, за да опитам със задържането. Резултатът е почти мигновен. Плувката потъва смело. Първоначалният напън показва, че е от хубав размер. При все това обаче забелязвам, че не се касае за скобар, а за платика от порядъка на 500 г, която бързо изскача на повърхността.

 

12. Следващите замятания показват, че най-доброто място за риболов е върху хранителното петно, а не в края на изтичането, както смятах първоначално. Въпреки че откачам много скобари, пипанията са стремителни, въпреки че линията е тежка. Основната тежест е групирана, като една част от малките съчми се влачат по дъното.

 

13. След изваждане на няколко екземпляра пипанията се разреждат и сега е моментът да подам малка подхранка, като резултатът не е моментален. Изчаквам около четвърт час, преди да започна друга серия. Принципно трудността при този тип риболов е да определиш мястото на движение на стръвта, взимайки предвид течението и водовъртежите, като се стремим да изведем стръвта ту към средата на течението, ту към брега.

 

14. Въпреки че рибата е на подхранката, кълването отново намалява и аз отново пробвам с моята лека линия. За пореден път се убеждавам, че изтичането не е удачният вариант за настроението на рибите днес. Тогава изваждам моята 6-грамова близалка.

 

15. Тя е много лека, за да задържи стръвта на едно място, но е особено подходяща за бавно изтичане. Резултатът не закъснява. На второто хвърляне вадя една добра червеноперка, което ми вдъхва доверие, че това е може би линията на деня.

 

16. След един малък скобар моят ластик се опъва до максимум от риба, за която мисля, че е платика, но впоследствие се оказва добър скобар около 700 грама. Скобарът е много борбена риба и удоволствието от ваденето е несравнимо.

 

17. Устата на скобара има формата на ренде, което му позволява да “изкъртва” зелените водорасли, които растат по повърхността на речните камъни и са негова основна храна.

 

18. След многобройни други риби, които вадя, между които няколко добри платики, червеноперки и множество алаи, приключвам риболова щастлив, че имам успех при тези условия. Както често става, добрият резултат се дължи на точния избор на линия и постоянното търсене на подходящо поднасяне на стръвта. Приключвам риболова с общо 10 кг риба в живарника.


 

Филип Семпески

Обратно