< април 2019 >
не по вт ср че пе съ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Тежка захранка

2013-12-29 21:33 от Ivan Vulev Посетена 2451 пъти

И на силно течение нехищните риби не устояват и се лакомят на белите червеи. За да привлече речните мрени, скобари и кефали към своето място, Михаел Шльогел им приготвя специални тежки питки с бели червеи.

 

Отделните червеи или леката захранка се разпределя по течението на големите реки равномерно. Да се захранва на неголяма точка  с тяхна помощ, е невъзможно. На подобни места е необходима тежка захранка, която бързо потъва. При това обаче не трябва да се отказваме от червеите като основна захранка за привличане на нехищни риби. Пресованата питка от бели червеи от мозайка, специално лепило и вода доставят червеите на дъното точно на  това място, където трябва да привлечем рибата. След като питата се разпадне във водата, ще останат наред с мозайката и чисти протеини – белите червеи. Те дълго ще задържат рибата на мястото и ще обезпечават успешен риболовен ден. Михаел Шльогел ще ви покаже как стъпка по стъпка приготвя подобна неустоима пита.

 • Червеите, които се намират в ленена торбичка със стърготини, се изсипват върху ситно сито, за да се отделят от триците.
 • Кастерите и мъртвите червеи се отделят. След това изчистените червеи около 2 л се прехвърлят в сух съд за захранка и се овлажняват с вода от пулверизатор. Следете за това червеите да не са много мокри.
 • После към овлажнените червеи се добавя специално лепило за червеи – предлага се от много фирми, като обемът му е около 10% от този на червеите. Червеите и лепилото внимателно се размесват.
 • След смесването червеите изглеждат като напудрени. Но те не трябва да се слепват едни с друг, защото трябва да ги смесим с мозайката. Докато я подготвяте, съхранявайте червеите на сянка.
 • Сухата кварцова мозайка може да си набавите от магазините за акваристика и тя трябва да има размер на частичките от 2-4 мм. Внимавайте за това отделните парчета да имат заоблени краища и без остри ръбове – впоследствие може да си нараните ръката. Червеите и мозайката се смесват в съотношение 1:2.
 • Изсипете мозайката в кофа за захранка и овлажнете отново с вода с помощта на пулверизатор. След това добавете лепилото за червеи – около 10%, т.е. 0,4 л.
 • Мозайката и лепилото се бъркат дотогава, докато всички парченца не се облепят с лепило и  дъното на съда не остане чисто.
 • След това внимателно прибавете напудрените с лепило бели червеи и разбъркайте.
 • За доброто слепване на червеи и мозайка внимателно добавете  вода с пулверизатор. Твърде голямото количество вода може да провали цялата операция.
 • След всяка струя от пулверизатора цялата маса се размесва. Ако дозировката на водата е правилна, скоро червеите и мозайката ще се превърнат в единна маса.
 • Цялата смес се прехвърля в чиста кофа за захранка и плътно се пресова.
 • Готовата пита от червеи представлява плътен и твърд диск. Червеите не шават, но са още живи. Уплътнението се съхранява от 3 до 5 часа.
 • За регулярно захранване е достатъчно да се формират от питата топки с големината на портокал. Когато слепената маса се разтвори на дъното, червеите отново ще станат подвижни. 

Обратно