< май 2018 >
не по вт ср че пе съ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Страничeн повод за костур

2008-10-15 10:10 от Ivan Vulev Посетена 1324 пъти

Костурите обикновено се държат на стада. Ето защо на комбинирана линия може да се ловят едновременно по няколко костура. Линия с странични поводи на водоеми с гъсти костури – това е правият път към успеха.

 

Костурът е ярко изразен стаден хищник, който в болшинството случаи държи на съперничеството за храна. Един от многочислените събратя от пасажа може да бъде винаги изяден от друг. Ето защо при риболова му се използват хитрости, отчитащи тази му особеност и предизвикващи възникването на по-голяма хранителна конкуренция. Например нека подадем сред пасаж от костури няколко различни примамки едновременно. Най-простият дразнител – изкуствена примамка, с монтиран отпред страничен повод. Подходящи в случая са все малки и леки примамки, които не усукват влакното: мокри мухи, нимфи, стримери, малки силиконови рибки и клатушки. Има и специални примамки за риболов на костур (швейцарските Nuggi), разноцветни силиконови шлаухчета, нанизани на кука с дълга дръжка. Но и такива натурални примамки като белите червеи, торни или мъртви рибки, може резултатно да се подават на страничен повод. В алпийските региони активно се лови на линия с два странични повода. Но като класически вид се приема използването на линия от 3 до 5 примамки. По този начин възниква някаква илюзия за малко стадо от рибки. Тази линия е ефективна тогава, когато искаме да имитираме личинки или дребни рибки. Какво точно привлича костура при тази линия?

Преди всичко съблазнителното движение на неутежнената примамка на страничния повод, който я заставя да работи, предвижвайки крайната тежест. В същото време тази лека примамка се поема от костура без усилие. Ако накрая на линията има монтирана едра примамка, тя допълнително прибавя действието си като към възможен конкурент, който ловува за същата плячка. Нужно е да се определи този конкурент  и да се изпревари по отношение на плячката. Този монтаж в класически вариант се спуска вертикално от лодка. Особено ефективен е този метод на големи езера, където стадата с костури се държат на различна дълбочина. За този тип риболов най-често и подходящо е да се монтира линия с тежест от 10-20 г. За утежнение може да се използват и оборудвани куки с изкуствени примамки. Подходяща е например комбинацията  от тежка клатушка и пилкер. Воденето на много примамковата линия е доволно просто. Линията се отпуска до дъното и примамките се заставят да се движат, осъществявайки повдигания, придърпвания и отпускания нагоре и надолу. Ако линията имитира движение на стадо риби, които в паника се разбягват настрани, често ключът към успеха може да са непостоянните и неравномерни бързи движения на линията. Когато искаме да изразим малки кръгове или дрейфуваща храна, трябва да се ограничим с плавни движения.

 

 В двойно и тройно изпълнение  

 

Кълванетата почти винаги са отчетливи и един засечен костур често стимулира кълването на останалите. Ето защо нерядко имаме по два, дори три костура на линията. Ако ивичестите хищници не са особено настроени да кълват, се препоръчва да допълним изкуствените примамки с един или два бели червея или малки парченца от риба. Най-добри резултати има през топлото време на годината, когато големи стада хищници активно се местят в търсене на храна. Във водоеми, в които стадата с костури се държат на открити води и се хранят охотно с личинки и планктон, се използват линии, оборудвани с нимфи. По принцип подобна линия е разработена и за риболова на сигове. Ето защо няма нищо учудващо, ако понякога на една и съща линия едновременно се ловят и от двата вида риби. Целенасоченият риболов на костури с нимфи  между впрочем значително се различава от риболова на сиг със същата линия. Примамките се водят не бавно, а енергично, с придърпвания и прекъсвания. Специални костурски нимфи се връзват на куки с номера от №10-12, т.е., по-големи, отколкото за сиговете. Освен това те са по-ярко украсени и снабдени с отблясъци, което съответства на агресивната натура на костура. При риболов на подобни линии с нимфи се използват същият тип тънки пръчки, както и при лова на сигове. В същото време много от пръчките, предназначени за такъв риболов, имат по-твърд костурски връх. За активно водене на такава линия при имитиране на малки рибки е целесъобразно да се използва по-твърда пръчка. И крайното основно утежнение на подобна линия трябва да е значително по-мощно, отколкото при риболова на сиг. Леката спинингова пръчка, примерно до 2,10 м, е идеална за случая. Благодарение на плетеното влакно всяко придърпване на примамката се усеща дори и на голяма дълбочина. Както показва опитът, при използването на плетени влакна се случват доста чести откачания на костурите. За да предотвратим това, може да използваме пръчка с по-мек връх.

 

Повърхностно водене

 

Ако костурите се намират на повърхността на водата, може би успешно ще е скокообразното водене на линията по повърхността, позволяващо имитирането на бягащи по повърхността рибки. Но риболовът на замятане с такава линия на много езера е забранен, за да се предотврати случайното или целенасочено нараняване на рибите с куките. Там, където това е разрешено, се монтира накрая на влакното или плуваща бомбарда, или повърхностен плуващ воблер, или в краен случай попер. Линията се замята далеч от ловуващото стадо и след това с енергични движения се прекарва с прекъсвания по повърхността, като при това се образуват бразди. Кълването е доволно отчетливо. Ако се забележат множество напразни пипания или рибата се откача в процеса на вадене, е необходимо да използвате по-малки примамки на куки с по-фини тела. Има много начини да примамите костурите на куката с помощта на странични поводи. Пробвайте някога някои от тях.

 

Дениз Лютер

   

Обратно