< април 2019 >
не по вт ср че пе съ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Шарански риболов - Логическо решение

2014-10-03 13:14 от Ivan Vulev Посетена 2212 пъти

риболов на шарани все пак ни е необходим бойлът. Какъв да изберем обаче? За Бенджамин Грюндер този въпрос не съществува.

 

Когато на риболов аз използвам захранка от зърна и взимам гранули, като стръв в улова ми често се срещат едри линове и платики. За да избягна този съпътстващ улов, трябва да използвам бойли. Логично ми се струва да композирам бойл от орехова смес във формата на зърна, а ароматът и вкусът на бойла шараните ще познаят по захранката. Като основа за сместа ми служи необезмаслено соево брашно. Нейният лек орехов аромат е идеален за носител на вкуса. Соевото брашно съдържа много важни витамини, а също така и незаменими аминокиселини, както и мастни киселини. В същото време то се явява добро свързващо средство при месенето и оформянето на топки. Брашното притежава интензивен аромат и в съчетание със соевото брашно образува вкусовата основа на бойла. То, както и соевото брашно, са много мазни и притежават голямо привличащо действие за шараните. На много шаранджии им се нрави конопът,  ето защо и той се явява важна съставка в моята смес. Конопеното брашно стимулира храносмилането и повишава апетита на шарана. Освен това грубото конопено брашно гарантира бързото освобождаване и работа на атрактанта.

 

Основни неща

 

Белтъците, витамините и минералните вещества – това е основата за храненето на всяка риба. Всички тези компоненти се съдържат в яйчния жълтък, ето защо без него е трудно да си представим сместа за бойли. Жълтъкът има интензивен сладък вкус и придава различна окраска. За окончателното приготвяне на сместа е необходимо свързващо вещество, в качеството на което великолепно подхожда грисовото брашно, както и пшениченото брашно от твърди сортове. Те имат неутрален вкус. Затова може да се комбинират с всякакъв вид друга съставка. Освен това грисовите отсевки заздравяват бойла. Друга много интересна съставка е Vitameаlo. Тя е богата на витамини, аминокиселини и минерали, като този заместител на млякото се явява   една от най-важните съставки на сместа, защото има приятен сладък вкус и лесно се разтваря във водата. Тигровите орехи сами по себе си са отлична примамка за шарана. Аз зная водоеми, в които на тигрови орехи се лови повече риба, отколкото на бойли. Винаги съм се питал защо съседът риболовец лови успешно на тигрови бойли, а само на няколко метра от него моите отлични рибни бойли остават непипнати? Аз смятам, че при рибите всичко е както при хората – през по-голямата част от времето ние ядем балансирана храна или от всичко по малко – плодове, зеленчуци, месо, риба, сирене и т.н., но вечер ние стоим с пакет чипс в ръка и го оставяме едва тогава, когато е празен. Сами по себе си ние не сме гладни, но все пак ни е трудно да оставим пакета настрана. По такъв начин примерно действат и тигровите орехи на шараните – от лакомството е трудно да се отървеш. Тигровите орехи аз първоначално кисна във вода, след това смилам със стара кафеварка. Размерът на частичките трябва да е достатъчно едър. Допълнителни ароматизатори аз не използвам. След варене изсушавам бойлите в течение на две или три седмици. През това време примамката губи повече от 95% от влагата си.

 

Ароматизиране с вода

 

Преди риболова за 24 часа кисна бойлите във вода, в която са били киснати тигрови орехи. Сухите бойли поемат тази вода и се превръщат в истински ароматни бомби без помощта на никакъв ароматизатор. През юли миналата година шараните явно предпочитаха моите орехови бойли пред всички други примамки. Рано привечер бях на неголям водоем, на който отдавна не бях ловил. Там имаше и много други риболовци, но все пак ми се отдаде да намеря място на брега, зает от многобройните шаранджии. Дълго не се наложи да чакам – след около час вече подкарвах първия си шаран към кепчето.. С ореховите топчета ми се отдаде да ловя добре. В продължение на цяла нощ улових още шест шарана, докато останалите риболовци бяха без нито един.

 

Моят най-добър бойл

 

Рецепта:

 

250 г необезмаслено соево брашно

250 г отсевки от грис

200 г брашно от бобово растение

100 г конопено брашно

100 г Vitamealo

50 г млени тигрови орехи

50 г яйчен жълтък

В зависимост от размера прибавям допълнително от 10 до 12 яйца.

Обратно