< април 2019 >
не по вт ср че пе съ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

С какво да привлечем шарана?

2013-12-29 13:39 от Ivan Vulev Посетена 2416 пъти

През лятото водата започва да се затопля все повече и повече. Светлата част на деня е дълга, а нощите - топли. Всичко това способства за доброто хранене на шарана и по-активното му кълване.

 

Искам да предложа на вашето внимание няколко начина за приготвяне на стръвта и захранката за риболов на шаран във вече затоплени води. При това в никакъв случай не трябва да икономисвате и да правите компромиси с качеството и количеството на захранващата смес. Правилно и акуратно подбраните компоненти значително ще повлияят на поведението на шарана. Подобна захранка не само ще събере рибата, възбуждайки апетита й, но и ще избистри конкурентната борба за храната. А това ще допринесе за увеличаването на шараните върху захранвания участък. Някои риболовци считат, че ако ловят на зарибен водоем, съвсем не е задължително да захранват, защото, видите ли, там и така си е пълно с шарани.

В крайна сметка обаче нещата не стоят съвсем така. В никакъв случай не трябва да се отказваме от добрата и качествена захранка. Тя ще ни донесе полза при всички положения. Представете си подобна ситуация:  ловите на някакъв платен водоем, който е популярен като успешен шарански водоем. Брегът отляво и отдясно на вас рано или късно се заема от колеги. Ако сте идеално подготвени със захранка, вие ще ловите доста по-активно, събирайки риби от по-голяма площ, но и ще дърпате рибата на вашите съседи, както и техните евентуални трофеи, които ще предпочетат вашето място.


Захранката трябва да бъде хранителна, състояща се от едри частици, обогатени с белтък и протеини, с добавки от висококачествени ароматизатори. Закупената от риболовните магазини захранка е добре да се подготви вкъщи предварително 15-20 часа преди риболова. Подготовката се изразява в добавянето на вода и ароматизатори. За да  получите нужната ви консистенция, оставете захранката на стайна температура, за да набухне и достигне работното си състояние. По този начин може да подготвим и комбинирана захранка от захранваща смес плюс гранули, предварително залети с топла вода. Към нея може да добавим подсладители.

От няколко години успешно използвам и консервирана шунка, като трябва да отбележа, че все още тази стръв не ме е подвеждала. За захранка тя може да се приготви по няколко начина. Например, за да се доведе до състояние за омесване, може да използваме помощта на миксер и към готовата смес да добавим галета или пък направо със захранващата смес. Може да добавим малко свързващи елементи, брашно и старателно да измесим. Подобна захранка може с успех да се замята и на големи дистанции с прашка. В повечето случаи обаче е достатъчно да прекараме шунката през сито с малки дупки. Полезно е към захранващата смес да се добавят и натрошени протеинови топчета. Днес по риболовните магазини се предлага готова смес от конопено семе, приготвено по различни начини. Ако нямате възможност и достъп до подобна смес, може да си я направете сами. Опечете семената на конопа до златист цвят. Оставете ги да изстинат, след което с помощта на кафемелачка може да ги смелете така, че да останат едри частички. Конопеното семе притежава много силно привлекателно действие и аромат.


Сухото мляко, добавено към захранващата смес, също дава отлични резултати. То създава облак, който възбужда апетита на шарана. Към същата категория вещества може да отнесем какаото и шоколада. При подготовката на захранката ви съветвам да се добавят към нея всички съставки, но в малки количества, регулирайки тяхното съотношение по пътя на опита. Царевичните и овесените зърна, рибното брашно, бисквитите, конопеното масло, всевъзможните гранули и т.н., и т.н. са само малка част от удачните добавки и съставки за вашата захранка за шаран. Списъкът може да бъде продължен още много. Но все пак не трябва да забравяте разнообразната гама от готови захранващи смеси.

Относно стръвта, номер едно безспорно е консервираната сладка царевица. Тя е мека и притежава отлични вкусови качества. Освен това се държи отлично на куката. Може да се използва и в комбинация с различни видове друга стръв – червеи, вердевас, хляб, бойли и т.н. Царевица за риболов предлагат и водещите фирми за риболовни захранки – SENSAS  и Van Den Eynde. Освен консервирани в собствен сок царевични зърна, те предлагат и такива в ягодови и други плодови аромати и сиропи. Доста успешни са и моделите на унгарската фирма Cukk, както и редица родни консервирани продукти. Предлагат се както гигантски, така и мини зърна наред със стандартните размери царевични зърна. Разбира се, у всеки риболовец има предпочитани свои собствени видове стръв, в това число и всевъзможни теста и други малки тайни. Във всеки случай обаче добавяйте по малко от стръвта във вашата захранваща смес.

 

Василий Мечерин 

Обратно