< април 2019 >
не по вт ср че пе съ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Риболовно училище за деца

2013-12-31 10:52 от Ivan Vulev Посетена 2370 пъти

Естествена стръв


Рибата се примамва със стръв. Тя се поставя на кукичката така, че да покрива върха й. Успехът на риболовеца е почти сигурен, ако е успял да предложи на рибата едно от любимите й лакомства. Естествената стръв е от растителен и животински произход.

Растителна стръв - това е вареното жито, царевицата, хлебното тесто, коричка хляб, качамак, кускус, варени картофи, водорасли, плодове и др.

Животинска стръв - от тази група най-разпространени са торните и белите червеи. Те се нанизват по един или по няколко на кукичката. Белите червеи са универсална стръв за всички видове риба. Използват се през всички сезони. Някои от тях са оцветени, за да дразнят повече рибата. Друга животинска стръв са скакалци, мухи, щурци, еднодневки, пеперуди, ручейници, мамараци и др.

 

Риболов на плувка с телескоп

 

Този начин е известен още и като “на леко”. Характерно за него е, че се използва плувка, която поддържа стръвта на определена дълбочина и служи като индикатор на кълването. Риболовът на плувка се упражнява с телескопичен прът, щека или прът с макара.  Предимството на телескопичните пръти е, че са леки и лесно преносими. С тях  се работи значително по-лесно. Със стандартния телескопичен прът без макара и ластик се ловят предимно по-дребни риби.


Линията е такава:

1. Клуп за закрепване към пръчката.

2. Основно влакно, по-дебело от повода.

3. Плувка.

4. Основно утежнение.

5. Клуп или вирбел за закрепване на повода.

6. Повод.

7. Кука.


Дължината на линията се определя от дължината на пръта, с който ще риболовстваме. На влакното, което сме избрали за основно, преди да е отрязано от ролката, нанизваме плувката и я фиксираме с шлаух. След това идва ред на утежняването.

Основната цел на утежняването на плувката е стръвта да бъде поднесена по максимално естествен начин. Плувката трябва да бъде утежнена с толкова тежести, че на повърхността да се вижда само нейната антена. Начинът на утежняване зависи от дълбочината, силата на течението и рибата, която ще ловим.

Утежняването може да се направи с няколко съчми с еднакви размери, разположени на еднакво разстояние една от друга. Този начин е подходящ за риболов в слабо течащи води и осигурява  необходимата чувствителност на плувката.

Друг вариант е да се направи утежняване с няколко съчми с еднаква големина, разположени на различно разстояние - например 20, 15, 10 и 5 см една от друга. Това утежнение опипва всички слоеве на водата и е подходящо за по-дълбоки води. За утежняването могат да се използват различни вариации, но има някои основни правила. При риболов в тихи води първата съчма се поставя сравнително по-далеч от стръвта, а при течение - по-близо до стръвта.

Монтажът на съчмите се извършва внимателно, за да не се наранят нито самите те, нито влакното. За да се утежни правилно плувката, тя се потапя неколкократно във водоема, докато се балансира правилно. Поводът на линията се прави винаги от по-тънко влакно с дължина от 20 до 40 см в зависимост от условията. Така риболовният уред е готов и можем да започнем риболова. Готовите линии се съхраняват на совалки. Добре е да се знае, че при риболов на плувка се използват леки телескопични пръти и тънки влакна с повишена здравина.

Обратно