< април 2019 >
не по вт ср че пе съ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Повърхностен риболов на шаран

2014-10-03 12:57 от Ivan Vulev Посетена 2801 пъти

настъпва времето на тихото кълване...

 

Течението на реката бавно отнася коричката хляб към далечните водорасли. Дребните платички и кефали следват примамката, но тя се приближава към водораслите, където почти винаги стоят шарани, дежурейки за преминаваща храна. Моята примамка вече е отнесена като че ли твърде далече, когато изведнъж от дълбочината към повърхността се преметна сянка. Това е шаран! Цокащ звук, последван от засичане и бързо изваждане. Спасявайки се с бягство надолу по реката, шаранът се бори все по-силно, а влакното на макарата остава все по-малко. С голям труд ми се отдава да го задържа от втурването му към едни многочислените групи водорасли, което би било навярно и равнозначно на загубена риба. След около 15 минути вече водя шарана към кепчето си. Не е малък – 9,5 кг! Сега може да отида по-нататък.  Монтирам нова стръв – коричка хляб, замятам и на някакво разстояние отново следя за стръвта надолу по течението. По подобен начин за втората половина на деня улових още два шарана по 6 и 7 кг.

 

Повече движение

 

През лятото, когато слънцето истински припича, актуален става повърхностният риболов на шаран, тъй като по това време тези риби се местят към междинните слоеве или повърхностните слоеве на водата. На дъното, където ние обикновено пробваме да го ловим на обичайните методи, те отиват само през нощта или в привечерния сумрак.  За разлика от малко подвижните привърженици на бойлите повърхностният риболовец винаги се намира в движение. Той постоянно изследва водоема – река или езеро, в търсене на най-интересните места с намиращи се там плуващи на повърхността шарани, поднася им стръвта и лови. Ето защо през лятото аз препоръчвам да вземете със себе си съвсем различно оборудване. Задължителните за дълго чакане шаранджийски стойки от типа rod–pod и сигнализаторите на кълване  може да оставите спокойно вкъщи. Изисква се леко и не твърде обременяващо оборудване,, за да преодолявате при всяко замятане всякакви обрасли участъци и да минавате около дървета, опитвайки се да се доберете до уловисти места. Обикновените при това шаранджийски пръчки при такива условия само ще ви пречат.

 

Отпуснете влакното

 

Линията е много проста. Интересните места, разположени на не твърде далечно разстояние от риболовеца, на които можем без проблем да направим замятане на стръвта, най-просто се облавят със свободно влакно. Куката се монтира непосредствено към основното влакно, отказвате се от плувката и други сигнализатори на кълване. Предимството на този метод е в това, че шаранът при поемането на примамката не чувства никакво съпротивление. Ако на голям водоем е необходимо да се направи замятане към отдалечена точка, на вашата линия с кука се монтира т.нар. контролер – плувка за повърхностен риболов. Той обезпечава необходимата тежест за замятане и по-добре сигнализира за кълване. Вместо контролер понякога може да използвате и прозрачно булдо, преимуществото на което е, че можем да регулираме теглото му при различни дистанции, регулирайки тежестта му от водата, с която го пълним. Така се приспособяваме най–точно към конкретните условия на риболов. За стръв се използва хляб, плуваща храна за кучета, както и плуващи бойли от типа pop-up. Стръвта трябва допълнително да се обработи с ароматни вещества, за да повишим нейната привлекателност. Ппри класическия риболов с хляб е необходимо да обърнете внимание на следните неща. Белият хляб за тостери за тази цел не е пригоден, защото твърде бързо поема вода и не се задържа дълго на куката. Най-добре е да се използва парче от мек черен хляб. Той издържа на много замятания, без да пада от куката.

 

Свободна кука

 

До скоро аз монтирах стръвта непосредствено на куката. Днес обаче използвам и при повърхностния риболов монтаж на косъм. Стръвта при него не се монтира непосредствено на куката, а с помощта на игла се закрепва към косъма. По такъв начин куката е свободна и при засичане по-добре се забива в устата на рибата. От това броят на успешните засичания много се повишава. Сухата храна за кучета понякога трудно се монтира на косъм. В такива случай използвам bait- band – малък гумен ластик, в който е вдяната стръвта. Стръвта е готова – сега трябва да заметнем. Но спрете! Ако заметнете стръвта по самия нос на рибата, по-скоро ще я изплашите. Трябва малко да прехвърлите рибите и след това бавно да придърпате линията към цокащата уста на повърхността. Ако шаранът открие лакомството и то го заинтересува, в болшинството от случаите той целенасочено се насочва към него и го поглъща. Но може да се случи и така неочаквано от дълбочината да се стрелне риба, която риболовецът не е забелязал. Тогава сърцето започва бясно да тупка... Да направите правилната пауза преди засичането, това е най–сложната част от този риболов. Ако засечете твърде рано, може да извадите примамката от устата й, а пък ако ли закъснеете, не е изключено шаранът да я изплюе сам. Но с времето се получава усет за правилния момент на засичане. Ваденето на леката пръчка силно се отличава от работата със стандартната шаранска пръчка. С доста по-тънкото влакно трябва да действате внимателно. В такива условия 5-килограмова риба нерядко се съпротивлява подобно на подводно чудовище на тежка шаранска линия. При стандартния шарански риболов, когато рибата накрая  е извлечена от водата, в близко време на това място не трябва да се разчита на успех. Но при риболова на повърхността на шарани риболовецът е доста мобилен и бързо открива следващото многообещаващо място. И играта започва отначало.

 

Риболовно оборудване – в отделно каре!!!!!!!

 

Пръчка – за повърхностния риболов на шаран използваме средна по мощност спинингова пръчка на части с дължина от 2,70 м. Много производители предлагат и специални модели  за шарани от лек клас с дължина от 2,40-3 м. Те също са подходящи за повърхностен риболов на река с трудно проходими брегове. 

Макара – специална макара за далечно замятане или с аванс, тип байтрънър, не се изисква. Достатъчно е да имате средна по размер макара, оборудвана с монофилно влакно с дебелина 0,20-0,25 мм.

Кепче – то трябва да се сгъва до възможно най-малки размери, но при това да има достатъчно голяма и здрава  рамка, за да може надеждно да извадим дори и едър шаран.

Обратно