< април 2019 >
не по вт ср че пе съ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Малки различия

2014-10-03 13:15 от Ivan Vulev Посетена 2261 пъти

Но Дитер Шрьодер напълно сериозно дели уклеите на едри и дребни.

 

Много плувкари недоволно смръщват нос, когато неочаквано се появи пасаж от уклеи, които раздърпват стръвта още на повърхността. Тези риби не са интересни нито като риболовен трофей, нито като емоция при риболов. Но за участниците в състезания по риболов тези тънки, удължени сребристи рибки може да се превърнат в източник на допълнителни точки. Ако аз целенасочено ловя уклей за стръв, тъй като на най-дребните от тях много добре кълват костури, кефали и пъстърви, а със средна съблазнителност са за змиорката, бялата риба или распера,  тези с размери около 20 см са много подходящи за риболова на щука. За всеки от тези хищници тази сребриста рибка е необикновено притегателна, без да е от значение как са подадени – на дъно, на плувка или на тролинг. Доколкото често се срещат големи стада с уклей, то в повечето случаи да се уловят не е трудно. Но възниква въпросът: ще уловиш ли стръвта с необходимия размер за този хищник, който имаш намерение да ловиш? Когато има уклей, над този въпрос не трябва да се замисляме.

 

Тънко влакно, къса пръчка

 

Уклеят е риба, която преди всичко обикаля около брега така, че дълга пръчка не ни е необходима. Може да препоръчаме такава с дължина от 3 до 5 м. Доколкото се налага да се лови с много леки плувки и тънки влакна, най-добре е да използваме пръчка без водачи. Това не е задължително да е скъпо. За целта са напълно подходящи и евтините модели. Използват се необикновено леки плувки с носимост от 0,4 до 1 г. Влакното е монофилно, с дебелина 0,10 мм, а поводът с дължина от 10-20 см трябва да е още по тънък – 0,08 мм. В зависимост от това, какъв размер уклей ви е необходим, избирате кука от №16 до №22.

Сега за захранката. Разбира се, може да купите готова смес за риболов на уклей, но аз лично предпочитам собственоръчно да си я правя от 1 част царевично брашно и 2 части пшенични отсевки. Заедно ги прекарвам през кухненско сито така, че да се получи една много фина захранка. За придаване на аромат може да добавите един пакет ванилия. Доколкото уклеят предпочита да се държи много близо до повърхността, захранката трябва да се държи доволно дълго в тези слоеве и бавно да  се разсейва и потъва. Захранва се в зависимост от условията на ловене. При спокойни води без вълни хвърляме захранката полусуха, защото тя  потъва много бавно. Ако на водоема има вятър или ловя на река,  захранката я правя влажна. След падането си във водата се образува хранителен облак, в зоната на който подавам линията със стръвта.

 

Преимуществено на повърхността

 

 

Работната дълбочина трябва да е равна на три четвърти от дълбочината на водоема. Често пъти уклеите стоят на дълбочина от едва 30-40 см. Най-дребните екземпляри се вдигат и до самата повърхност, ето защо пробвайте да ги ловите на самата повърхност и в близост до брега. Едрите уклеи нерядко се разполагат под пасажа от дребосъци и очакват там падащата надолу храна. И така, ако са ви необходими по-едри екземпляри, ловете малко по-дълбоко, в долната част на хранителната следа. За да не се хваща стръвта от малките риби, ползвайте плувка с по-голяма носимост – например 1 г, както и малко по-голяма кука – например №16 или №14. Едрата уклейка е най-добре да се лови на единичен едър бял червей, средните и дребни екземпляри на пинки, а съвсем малките рибета – на вердевас. Ако ви е трудно да си го доставите, използвайте изкуствените имитации на Berkley, които са едни отлични примамки за дребните уклеи. Същата фирма предлага и изкуствени малки и едри бели червеи, които също са уловисти стръви. Ако на мястото на ловене присъства стадо от сребристи рибки, то първата хваната веднага я закачам на линията за риболов на хищна риба и замятам точно на захраненото място, защото това е също потенциално място, на което могат бързо да се появят хищници. По този начин ми се е отдавало да надхитря и уловя няколко прилични щуки, костури и бели риби. Съдейки по моя опит в риболова на хищни риби, е добре, ако наред със заметнатата рибка примамка хвърлим и няколко топки захранка, за да привлечем към мястото дребосъците, а от там и хищниците. Това често ми се е налагало, когато ловя през нощта змиорки на малка уклейка.

Обратно