< април 2019 >
не по вт ср че пе съ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Малки примамки – големи улови

2014-10-03 13:02 от Ivan Vulev Посетена 2407 пъти

в неголеми водоеми. Ако тези мини примамки се подават правилно на всеки водоем, може максимално да повишите шансовете си за улов.

 

 

Малките силиконови рибки нерядко осигуряват големи улови. Преди всичко тогава, когато във водата има много дребосъци, с които основно се хранят хищниците. Аз използвам малки силиконови примамки на най-различни водоеми – от малки реки до големи езера. Но за да се лови на такива примамки, е необходимо като начало да решим сериозен проблем:  как да заметнем леката примамка? Може да поставим пред нея съчма, тежка джиг-глава или да се възползваме от неотдавна появилите се вече на пазара утежнени силиконови рибки, за които сега ще разкажа. Аз обикновено комбинирам леките и малки силиконови рибки с тежест Saltarello с тегло от 10 г. С негова помощ дори и най-малките силиконови рибки може да се заметнат на големи разстояния. Аз още монтирам пред примамката въртящо се листо от блесна. И то не заради това да има повече тежест влакното при замятане, а за това да се създават допълнителни дразнения при рибите. Въртенето и металният блясък на листото допълнително привличат вниманието на рибите и повишават уловистостта на примамката. При такава комбинация е важно да принудите листото да не се върти твърде бавно. Ето защо на първите метри след замятането аз обирам влакното много бързо, за да стартира листото да се върти бързо.

 

Комбинация за всеки случай

 

Тази комбинация се е проявявала по най-добрия начин при риболова на пъстърви в езера и реки. На мини примамка аз ловя и костур, който ловува на някакво разстояние от брега. С потъващо Saltarello с лекота достигам дистанции на замятане от 40 м. На силиконова рибка с единична кука и с монтирано отпред листо аз мога да ловя на почти всякакви дълбочини, както и да водя досами повърхността и до самото дъно. За разлика от клатушките и въртящите блесни силиконовите рибки работят и в момента на потъване и пропадане към дъното. В предишни години съм ловил от лодка в едно езеро в Холандия, спирайки се да замятам срещу устието на един приток при дълбочина от едва метър. Примамката ми бе почти без утежнение и затова бавно и зигзагообразно потъваше към дъното. Още на второто замятане примамката ми във фазата на потъване се атакува от неголяма бяла риба. Кълването в тази фаза се забелязва като енергичен напън на тънката пръчка. Именно белите риби най-често атакуват пропадащата примамка. Ето защо по време на падането непрекъснато трябва да поддържаме контакт с примамката, за да можем мълниеносно да отговорим на удара със засичане. Ако не успеем да реагираме своевременно на удара, рибата може да се откачи. Когато облавям ново място, често започвам да правя това с лека изкуствена примамка, водена високо или в средните слоеве. Едва след като съм обловил по-високите хоризонти с помощта на допълнителни утежнения, увеличавам теглото на примамката, за да я принудя да се движи по към дъното.

 

Малка, но тежка

 

Ако от по-рано ми е известно, че рибата стои на дълбокото, дори и не се опитвам да ловя с леки примамки, а използвам тежки утежнени модели. Моят безспорен фаворит при риболова на бяла риба е Wild Eye Swim Bait Shad на Storm. Тази примамка бързо достига дъното и когато започна да я обирам, тя вибрира подобно на воблер. На нея може да се лови особено ефективно, ако водата е замътена или цъфтяща в зелено през лятото. Тази супер силиконова примамка е превъзходно балансирана и във всяка фаза от воденето си играе съблазнително. На нея може да се лови дори в отвес. В минали години с помощта на тази малка силиконова примамка ми се е отдавало да хвана бяла риба с дължина до 82 см! Имайки предвид подобни екземпляри, влакното трябва да подбираме не твърде тънко. Силиконовите рибки най-често се водят с движения на пръчката нагоре и надолу. Освен това с тях успешно може да се лови и на тролинг. Същото се отнася и до силиконовите мини примамки, но при това примамката, влакното и пръчката трябва да бъдат добре балансирани и подбрани едни с други. За тролинг използвам малко по-твърда пръчка, което позволява на куката и без засичане да закачи надеждно рибата. Като тролингови силиконови примамки предпочитам силиконовите рибки на Sosy с лопатка, като например 5-сантиметровия  модел, имитиращ уклей, който върви на около 2 м дълбочина и при тролинг не отстъпва на никой воблер с подобен размер. Дори малко го превъзхожда. Оживената игра на тази примамка се определя от насеченото й тяло. При нейната висока подвижност възникват интензивни вибрации, които не се изплъзват от вниманието на хищника. Да се лови на тролинг със силиконова примамка без лопатка е значително трудно. Примамката трябва да е точно балансирана, за да може и при бавния ход на лодката да се движи на нужната дълбочина. При тролинг често монтирам преди примамката въртящо се листо от блесна. Уловист вариант на тази комбинация се явява спинер байтът със силиконова рибка.

 

Риболов на ручей

 

На участъци, където се лови на сухи мухи и нимфи, аз също ползвам малки силиконови примамки. Най-добрите места на ручеите се явяват дълбоките ръбове, вирове, подмити брегове с подмоли и дълбочини в края на основното течение. С помощта на силиконова рибка на такива места може да се разчита на улавянето на едри обитатели на потока. Но в никакъв случай не трябва да оставаме без внимание и по-непопулярните места. Често се случва пъстърви с дължина до 50 см да стоят на плитчини с бавно течение на участъци, на които преди не съм обръщал внимание. За риболов на течение монтирам лека тежест на около 20 см преди примамката. Тя се движи идеално, когато течението я принуждава да танцува като естествена риба. Допълнително монтирам малък пропелер  Spin- o- Glow или въртящо се листо, за да създам по-силни вибрации. Лещанките и дребните пъстървички – това е любимата храна на едрите хищни пъстърви. Ето защо имитациите със съответните им окраски винаги са уловисти. В ручей, където доминират плевелните рибки, най-уловиста е тяхната имитация. Мини силиконовите рибки на ручей за съжаление са недооценени примамки. Те потъват тихо и незабележимо и може без усилие да приспособим към различни ситуации. Те дават това преимущество, от което просто е необходимо да се възползваме.

 

Петер Шмид

Обратно