< април 2019 >
не по вт ср че пе съ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Големи шансове на малки водоеми

2013-12-29 21:30 от Ivan Vulev Посетена 2701 пъти

Големите езера и реки са винаги под прицела на шаранджиите. При това малките водоеми, реки и канали понякога остават без внимание. А често в тях има прилични шарани.

 

На разсъмване пръчките мирно стоят една до друга, насочени в една и съща посока. Изведнъж върхът на едната от тях леко се огъва и вече е наведен настрани. Макарата започва първо бавно, след това все по-бързо да отпуска аванса. Скачам и правя точно премерено засичане. Пръчката веднага се огъва и рибата се придвижва нагоре. Независимо от това, че спирам шпулата с палец, не ми се отдава да удържа и спра рибата. Тя продължава да опъва. Струва ми се, че е минала цяла вечност, преди да ми се отдаде да обърна и поведа шарана назад. Но той не мисли все още да се предава – рязко увеличава скоростта и се спасява с движение в другата посока. И този негов устрем обаче успявам да удържа. После в близост до брега рибата отново опитва да се спаси, но аз успявам да я доведа до кепчето. Огромният 12,5-килограмов гол красавец скоро става звезда на последвалата фотосесия. Едва направил повторно замятане,  видях сигнала на втората пръчка. След кратка борба успях да извадя още един гол шаран с тегло 7,5 кг. До обяд хванах още две риби - вярно, нито една от тях не беше над 10 кг, но все пак това е съвсем нелош резултат за утринен риболов.

 

Недостатъчно внимание

 

Този улов е на един добре познат водоем, който, макар и да е познат на шаранджиите, е твърде малък и нетипичен за шарана. Става дума за едно разширение на малка река, което е завирено. Такива водоеми често не се удостояват с внимание от риболовците, и то напразно. Повечето от тях предпочитат да ловят само на големи реки и язовири. В големите водоеми се хващат трофейни шарани, но това изисква много търпение и усилия. В болшинството от тях въобще не пускат шаран или правят това твърде рядко - ето защо в крайна сметка на единица площ има твърде малко шарани. Затова дълго време е нужно за кълването, а и не е задължително то да е на трофеен екземпляр. Това действително е голям късмет в риболова: да се улови наистина едър шаран. За повечето редови шаранджии с ограничен бюджет от време и средства това често се оказва неразрешима задача. Достойна алтернатива на подобни водоеми са малките микроязовири, реки и завирения. На тези места вие ще намерите други условия: лесно предугадима водна повърхност и релеф, неголямо риболовно присъствие и висока плътност на шарани. Наистина там са и по-малко истински трофейните екземпляри, но затова пък може да разчитате на улов на доволно големи риби, които винаги се оказват достойни и борбени противници.

 

Лесно за намиране

 

Да се открият шараните на такива места, е сравнително просто. В голяма част от случаите не ви трябва нито лодка, нито сонар. Достатъчни са широко отворените очи и дълбокомер-сонда. Перспективни места са обраслите и залети с вода дървета, а на реките местата с неравномерно течение или такива без течение, обрасли с тръстика. Много интересни са спокойните навътре издигания или дупки по дъното, край които се събира рибата да се храни. Всички такива места лесно може да откриете с помощта на сондата. Доколкото на подобни места няма много шаранджии, е и безсмислена борбата за място. В повечето от случаите най-добрата позиция е за вас. Ако откриете подобен участък, веднага може да стартирате с риболова. При това рядко ще се върнете у дома без риба. Захранването в значителна степен увеличава шансовете ви за улов. За захранка и стръв се използва царевица, нахут и коноп. От тях правите смес, която привлича рибата, като я поднасяте в количества от 1-2 кг на ден, за предпочитане сутрин. В качеството на допълнителна захранка прибавям две-три шепи бойли. В този случай те действително попадат на шарана, доколкото на подобни водоеми има доста малки плевелни риби, изяждащи голяма част от основната захранка. По тази причина бойлите не трябва да бъдат малки - за предпочитане са с диаметър от 20 мм и със сладък вкус. За замятането им използвам специална пръчка – кобра, или омесвам зърната на топки с помощта на тесто, което под водата образува привлекателен хранителен облак. Захранването предварително за една или две седмици считам за прекалено. Може успешно да се лови дори след два-три дни.

 

Тежест с обвивка от тесто

 

Моята линия е много проста. Фиксирана тежест с тегло от 60-80 г за сигурно самозасичане, плетен повод и кука №4 със стръв зърна или бойли. Допълнително примамващ ефект получавам за сметка на известно количество тесто, с което обвивам тежестта. Самото тесто приготвям от компоненти, които частично се използват и в производството на бойлите. В качеството на аромат може да използвате отново аромати за бойли. Нужната дозировка се колебае от порядъка на 30-40 г на килограм суха смес, което, според мен, е едно добро съотношение. Тъй като при замятане има опасност от падане на тестото, монтирано върху тежестта, то е добре тя да е с формата на ела със зъбчета и ръбове. Има такива тежести, които се предлагат от редица фирми. На подобни тежести тестото се държи превъзходно. На малки водоеми в повечето случаи не се изисква далечно и мощно замятане и благодарение на това и точността на хранене и хвърляне е по-голяма.

 

Стремително кълване

 

Доколкото кълването на къси дистанции е твърде енергично, ви е необходима и стабилна стойка или стойки за пръчка, забити стабилно в земята. В противен случай има реална опасност от това рибата да повлече пръчката ви във водата. Шарани с тегло от 12,5 кг се явяват по-скоро изключение, отколкото правило на подобни водоеми. Въпреки това речните шарани и тези от малките водоеми са по-подвижни, пъргави, силни и издръжливи в сравнение със своите събратя от големите езера и даряват завладяващи преживявания. Най-доброто време за кълване, според мен, са сутрешните часове. Около обяд кълването  чувствително намалява и едва на сумрак то отново се възобновява. Но тези особености може да се изменят и да зависят от местните характеристики, от специфичния режим на реката или от времето на захранване. Малките водоеми и реки са подходящ обект и през студеното време, когато в големите язовири и езера рибата отдавна е престанала да се храни. Благодарение на течението и най-вече от наличието на приток на топла вода рибите остават активни. В такова време риболовецът може да преживее своите звездни часове в риболова.   

 

Грегор Брадлер

Обратно