< април 2019 >
не по вт ср че пе съ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Дълбочина

2013-12-29 14:19 от Ivan Vulev Посетена 2559 пъти

Цялата тънкост е в дълбочината

 

Да се лови без предварително сондиране на дълбочината, е невъзможно. Ето защо за начало на риболова трябва да монтирате на куката си тежест – сонда. Нека проследим как прави това известният риболовец Вили Фрош.

 

За много риболовци меренето на дълбочината на мястото на риболов не е сред любимите занимания. Това е сериозна грешка. Често се лови наслуки, като единствено дължината на пръчката или дистанцията, на която може да хвърлим, определят мястото, на което ще се лови. При това може да се случи риболовецът да замята далеч от рибите. В тази връзка, за да е успешен риболовът ви, трябва да си съставите правилна тактика за този или онзи водоем. Всичко започва с изучаване на местата за риболов.

При риболов на река трябва да се отделя внимание на течението и границите на отделните струи, както и на зоните, където се срещат различни течения или преминаването им едно в друго с различна скорост. На такива места трябва да се лови, доколкото на тях именно рибата намира изобилие от естествена храна. На стоящи водоеми препоръчваме да се лови близо до обрасли с водорасли места и други, обрасли с водни растения места. Тези участъци служат на рибите като естествени укрития и са богат източник на храна. На подобни места трябва да се лови с предимство в сравнение с тези на открита вода. Още по-важно значение от наблюдението на повърхността има дълбочината, която ни дава точна картина на дъното на водоема. В такива случаи да се намери идеалното за риболов място е доста лесно. При това естествено трябва да се държи сметка за сезона, температурата и вида риба, които възнамерявате да ловите. В студено време да се открие рибата на открита вода е толкова трудно, колкото при висока температура не е задължително да я търсим в дълбоки и бедни на кислород води.

 

Главното е тежестта

 

За да измерим дълбочината, ни трябва преди всичко сонда. Не е толкова важно какъв вид ще използваме – нужно е само да бъде достатъчно тежка. Първоначално се мери дълбочината в прибрежната зона. Това най-лесно става със щека. Просто закачате сондата за куката на линията ви. После сондата се пуска право под върха на пръчката, след което нагласяте плувката така, че едва да се подава над повърхността. Леко вдигате линията, движейки пръчката напред-назад и отново отпускате сондата на дъното. Ако то е равно, и на новото място плувката ще се показва толкова, колкото и на първото място. Когато дъното се спуска, плувката потъва под тежестта на сондата, а при намаляване на дълбочината, плувката остава висяща под водата. По такъв начин много бързо може да получите картина на дъното пред вас. Ако откриете ями или ръбове, надлежно ги запомнете – на такива именно места трябва да се лови, защото там е концентрирана и се придържа рибата. Ако откриете ръб, също трябва да запомните разстоянието му от брега, а след това да премерите дълбочината встрани. На реки търсенето на ръбове е  надолу по течението, а при стоящи води – встрани. Защо? При наличие на ръб, ако на разстояние 2-3 м отново има ръб, вашата стръв ще увисне без никакво внимание и активната ви площ намалява. Ето защо трябва внимателно да установите всякакви наличия на такива по-интересни места и тяхното продължение.

 

Далеч напред

 

Ако ловите на болонезе или на мач, сондираните места са далеч от обхвата на щеката. За да премерите дълбочината на такива дистанции,  трябва да използвате тежка плувка – 15-20 г. Утежнението трябва да е такова, че  плувката да е чувствително преутежнена. След замятане се процедира също така, както при щеката - плувката се фиксира на точната дълбочина, линията се обира и се следи дали плувката лежи или потъва. Всичко е много просто. Важно е да се направи следната забележка: при прикрепване на сондата към куката при установяване на дълбочината трябва да отчитате разстоянието от сондата с куката до първото утежнение на линията. Ако прикрепите сондата към най-долното утежнение, корекция на дълбочината не е нужна. Но в противен случай винаги имайте предвид това разстояние при фиксиране на плувката. Пълният живарник след риболовния ден е сигурно доказателство, че сте ловили на правилната дълбочина и място.

 

Вили Фрош   

Обратно