< април 2019 >
не по вт ср че пе съ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Цялото внимание към върха

2013-12-29 21:44 от Ivan Vulev Посетена 2731 пъти

Духа силен вятър над водоема. Това не е най-добрият ден за риболов с щека. Но с фидер пръчка риболовецът може да лови независимо от неблагоприятните условия.

 

Експертът по риболов на фидер Франк Фаухабер държи на устойчива стойка своя фидер под ъгъл 60-70 градуса. Неговите очи наблюдават цветния връх на пръчката, който може всеки момент да сигнализира за кълване. И ето върхът на фидера потрепва. Мигновено Франк отговаря със засичане. Пръчката силно се огъва и той уверено води към кепчето си платика от около 2 кг. Прекрасен екземпляр. Той е резултат от правилния избор на линия. Преди да пристъпите към оборудването на своя фидер, трябва да помислите къде ще ловите с него, колко са тежки хранилките, с които ще ловите, и какви видове риби искате да гоните. За да ловите успешно на големи реки с фидер, ще ви трябва пръчка от типа Heavy Feeder, която ще ви позволи да правите далечни замятания и с тежка хранилка. Той трябва да издържа голямо натоварване, защото хранилката, пълна със захранка, може да тежи и повече от 120 г. За големи реки със силно течение е необходима пръчка с акция и до 180 г, притежаваща достатъчно мощ за ваденето на такива силни и едри риби като мрени и шарани.

 

Ярки цветове

 

Препоръчваме ви да вземете със себе си на брега няколко върха с различна дебелина и цвят. Мощността на върховете се измерва в унции. Една унция съответства на 28 г. За риболов на големи реки се използват върхове с 3-4 унции. На по-скъпите и качествени фидер пръчки данните в унции са написани на всеки връх. Различната им окраска позволява да различаваме тяхната нееднаква здравина. Бъдете внимателни – има и еднакви по мощност върхове с различни цветове. За тежък риболов на едри риби в големи реки някои експерти използват много дълги пръчки. Ако поставите подобна пръчка с дължина от 4,50-5 м на стойката под някакъв ъгъл спрямо брега, основното влакно избягва досега с препятствия в прибрежната зона. Освен това, колкото по-остър е ъгълът между основното влакно и брега, толкова течението ще оказва по-малко влияние на влакното и линията. За водоеми със слабо течение, такива като канали, старици или малки реки, макар и да е необходима здрава линия и оборудване, все пак е безсмислено използването на подобни тежки пръчки, както при риболова на бързи и големи реки. Акцията на фидер за подобни условия трябва да е от 60-100 г и тя е напълно достатъчна, за да издържи. Това позволява да се използва тежка хранилка, която да задържа линията на едно място дори и ако водата придобие по-забързано движение. Дължината на пръчката от среден клас и акция трябва да е както при риболов на река. Но все пак по-добре е да се използва по-дълга фидер пръчка, за да предотвратите закачането на влакната около прибрежната зона.

 

Може малко по-къса

 

За риболов на стоящи води – езера и язовири, фидер пръчката трябва да е с дължина от 3,60-3,90 м. Акцията им може да бъде по-малка, защото в стоящи води не е необходимо да се борим с течение. И по-леките хранилки остават на дъното неподвижни. Препоръчваната акция е от 30-60 г. Строят на пръчката не бива да е много твърд, макар фидерите да са предназначени за замятане на тежки хранилки. Ако пръчката не амортизира напъните на рибата при вадене, това може да доведе до късане на повода или изправяне на куката. Фидер пръчките в болшинството от случаите са на коленна сглобка, като броят на колената зависи от тяхната дължина. За фидер с дължина 3,90 м идеално е деленето на три колена без някакво видимо нарушаване на строя. Върховете на фидерите се изработват от фибро стъкло или карбон. Материалът, от който са направени, може да установите, като погледнете тънкия им край - стъклопластовите са светли, а карбоновите са тъмни. Стъклопластовите върхове са изключително гъвкави и чувствителни, като реагират и на най-слабия допир със стръвта. Ето защо те са и най-подходящи при риболов в стоящи води или безветрено време. По-твърдите карбонови върхове са предназначени за риболов при силен вятър или на силно течение. За да може винаги да реагирате на променящата се обстановка по водоемите, е необходимо да имате със себе си подходящ набор от различни върхове, които трябва да се съхраняват и транспортират в здрав пластмасов калъф.

 

Свен Хайнингер

Обратно